Šių metų karantininėms Velykoms pasirinkau kepti aguoninį pyragą su namine karamele. Vėliau tik prisiminiau, kad tokį patį kepiau ir praėjusioms Kalėdoms. Tik vis neišsisaugodavau to recepto, vis iš naujo tekdavo ieškotis. Šįkart pasinaudojau receptu iš Beatos virtuvės puslapio https://www.beatosvirtuve.lt/receptai/aguonu-pyragas-tortas/ Atlikau kelis pakeitimus pagal savo poreikius ir pavyko greitai iškepti pyragą, kol vaikai sukosi lauke 😊

Taigi, pyragui reikės:

300 g maltų per naktį išmirkytų aguonų

7 kiaušinių

250 g cukraus

5 šaukštai miltų (speltos viso grūdo dalių)

1 – 2 šaukšteliai cinamono

Glaistui/karamelei reikia :

300 ml pieno be laktozės

150 g cukraus

60 g sviesto

1 šaukštelio vanilinio cukraus

Gamyba:

Išmirkytas aguonas sumaliau blenderiu, sudėjau į jas miltus ir cinamoną.

Kiaušinius išplakiau su cukrumi iki suputojimo. (Pamiršau atskirti baltymus nuo trynių, tačiau pyragas iškilo) . Šią masę sumaišiau su aguonų dalimi. Tada supyliau į 24 cm skardą. Kišau į 180 ° orkaitę, kepiau apie 40 min.

Kol kepė pyragas, išviriau karamele. Į prikaistuvį sudėjau sviestą, tada pieną ir cukrų. Viriau ant silpnos ugnies, kol pradėjo ruduoti ir tirštėti. Pusę kiekio supyliau ant pravėsusio ir subadyto pyrago viršaus. Palikau, kad užpilas susigertų į pyragą. Likusią karamelę dar paviriau, kad būtų visai tiršta. Tada supyliau ant viršaus. Papuošimui tinka kokie šokoladiniai pabarstai ar cinamonas😊